Saturday, December 18, 2010

TERBANG

Para Hujjaj (haji & hajah) setiba di Lapangan Terbang Jeddah, diminta berehat sebentar menunggu arahan menaiki bas.

Nek Asni & Nek Ngah bersabar menunggu arahan pegawai Tabung Haji

Sambung cerita Nek Ngah lagi . . .

Kami berempat (Nek Ngah, Tok Shau, Nek Asni & Tok Lan) dapat Nombor Penerbangan KT57 menaiki Saudi Air, Flight SV5141 berlepas lebih kurang jam 5.45 pg. Selasa 26/10/2010. Sampai Jeddah jam 3.30 ptg waktu kita. Lama tu kan dalam plane! Waktu negeri Arab jam 10.30 pg. Lebih kurang jam 1.00 tgh. barulah kami diarahkan naik Bas No.5 menuju Makkah Al-Mukaramah.

Sebelum itu setiap orang diberi tanda-tanda pengenalan untuk sentiasa dipakai - maklumlah manusia berjuta di sana, nanti kalau terjadi apa-apa pada kita mudahlah dikesan. kat sana kita tak bawa Kad Pengenalan ke, Pasport ke, Buku Simpanan Tabung Haji ke. Para Haji kena pakai gelang tangan - tak boleh tanggalkan tau sampailah balik Malaysia nanti, name tag juga kena gantung kat leher. Pada name tag ni ada tercatat butiran peribadi kita - sangat berguna terutama bila nak keluarkan duit kat Tabung Haji sana dan juga ke Klinik Kesihatan. Macam-macam!

Nek Ngah tunjukkan name tag dan gelang Nek Ngah. Yang gelang getah biru tu diberi oleh pihak Muassasah Arab Saudi untuk dipakai terutamanya pada hari-hari menjalankan ibadat Haji. Oiii . . gelang besi tu harganya RM10,000 you, susah nak dapat kata Pegawai Tabung Haji! Hee, hee . .

No comments:

Post a Comment