Tuesday, December 21, 2010

BILIK 933

Ahlan wa sahlan! Kali ini Nek Ngah nak 'story' (hee, hee) mengenai bilik Nek Ngah selama berada di Makkah Al-Mukarramah. Alhamdullillah, syukur kepada Allah, Nek Ngah dan Nek Asni dapat bilik yang sangat luas dan selesa - Tingkat 9, Bilik 933. Tenguklah pelan lantai Tingkat 9 ni - dapat cari bilik no.33? Kan besar tu . . . bila bandingkan dengan bilik-bilik lain kan? Masa buat haji dulu-dulu, biliknya sempit pasl penuh dengan katil dan beg-beg pakaian.


Gambar di bawah ni pulak ruang corridor - pintu tengah tu bilik Nek Ngah dan sebelahnya di kanan gambar, bilik Tok Shau dan Tok Lan (6 orang sebilik).

Dalam bilik Nek Ngah ada 8 katil, disediakan juga tilam tebal, bantal serta selimut tebal (sekarang musim sejuk). Lihatlah gambar berikut susunan katil-katil berhampiran dinding dan di tengah terdapat ruang luas untuk makan-makan dan solat berjemaah.Di tengah ada meja rendah (gambar bawah) di mana kami lambakkan makanan kami - tenguklah Nek Asni sedang menikmati sarapan dia - bubur nasi!

Dan yang membuat Nek Ngah rasa selesa sangat di sini ialah mendapat room-mates adik-adik yang muda-muda, bertolak ansur, berkerjasama dan sporting! "Terima kasih adik-adik Kak N kerana menceriakan hari-hari Kak N."

Adik-adik Hajjah sedang menunggu untuk solat berjemaah di tengah ruang bilik.

Lagi satu yang bestnya bilik 933 ni ialah kita boleh lihat jam besar dekat Masjid Al-Haram juga menara serta sebahagian bangunan Sai'e dari tingkap tu. Nak tahu pukul berapa, tenguk je kat tingkap - siang ke malam ke, jelas sekali kelihatan. Syukur Alhamdullillah . . . .

Gambar diambil dari tingkap bilik 933 - alahai . . dekatnya Masjid (kalau kita burung!) Tu nun di tengah tu Jam Besar kat Masjid Al-Haram.

Akhir sekali Nek Ngah (Kak N) nak rakamkan di sini gambar group-photo adik-adik penghuni bilik 933 yang sangat menyayangi diri ini. Semoga Allah berkati kehidupan kalian seterusnya. JazakumuAllahu khairan, terima kasih . . .

Depan dari kiri - Ainon, Ji, Piah, Zaidah.
Baris tengah - Nek Asni (Mami) & Badar.
Berdiri di belakang sekali - Along a.k.a Che Rosnah.
Jurugambar (tak de nampak sini) - Nek Ngah a.k.a Kak N

No comments:

Post a Comment