Sunday, January 2, 2011

LANGKAWI - SHOPPING SAKAN

Aahhh . . . pagi ni rasa segar sikit, bolehlah nak cerita hal perihal di pulau Legenda Langkawi tu.

Kaifa halukum? Apa khabar semua?

Nek Ngah mulakan dengan agenda penting rombongan (bukan Nek Ngah punya acara penting, tau!) iaitu 'shopping'. Lah . . . makcik-makcik Kiah ni, dalam rombongan ni lah, memang confirm 'shoppingholic'. Tak leh Nek Ngah nak jenguk muzium ke, aquarium ke, jalan-jalan je ke, selalu dapat vito. 'Dah gi, dah tenguk, tak best . . .' ada je reason dia orang. Makanya Nek Ngah pun mengalah lah. . . ikut kata majority kan. . .

Apa dia orang beli? Langkawi kan terkenal dengan kedai-kedai bebas cukai tu - apa lagi - pinggan mangkuk, peralatan dapur, towel, bed spread (dan yang lain sewaktu dengannya). Oh ya, cokelat import one - pelbagai jenis, katanya lebih murah dari kat Melaka. Nek Ngah yang jarang-jarang beli cokelat ni pun turut terpengaruh . . hee3, dekat lebih RM100 habis, you . . Nak kasi cucu-cucu kat rumah. (Actually tak baik makan manis-manis kan, rosak gigi!) Sekali-sekali ok kot . .

Lagi apa? Minyak gamat dan produk-produk terkini dia seperti bedak sejuk gamat (Nek Ngah beli), sabun gamat (juga Nek Ngah beli), minyak untuk luka-luka (beli gak . . ). Di syarikat yang kita orang pegi tu ada 32 jenis produk gamat. Gamat lah gamat lah suasana!

Ni kedai cik gamat tu. Pernah gi sana?

Kat kedai ni depa beli batik sarung, kain pelikat (la, la, la, la), T-shirt Langkawi. Nek Ngah beli key-chain je untuk Iman, Amal & Iddin.

Pergi ke department store (Plaza) yang lain (bawah hotel penginapan juga ada - besar one!). Nampak lak kasut-kasut jenama idaman, beli lagi (2 you) . . "Murah kat sini, kak N", kata member, terpengaruh lagi! Member gak berebut-rebut beli luggage beg yang ada 4 roda tu, boleh pusing-pusing punya - nanti gi Umrah ke, oversea ke mudah, kata dia orang. Iya lah Labu . . .

Masalahnya - siapa nak angkat barang-barang tu naik ke feri nanti . . tangan ada 2 je! Pandai-pandai lah Cik Kiah, buat muka kasihan kat member-member lain . .

Tak habis kat Kuah, Langkawi, perjalanan balik singgah di Padang Besar. Shopping lagi dia orang - periuk, kuali, thermos, tikar, Toto - hmmm saratlah bas si Ah Tong tu.

Nek Ngah beli kacang buah gajus kat Kompleks Bazar Padang Besar ni - Gambar atas.

Si Ah Tun, drebar bas kita orang, bawa kami singgah di kilang produk perubatan Cina kat Prai sana. Hai . . terpengaruh dengan janji manis penceramah (pandai sungguh dia), borong lagi kat sana. Nek Ngah lah termasuk salah seorang tu, nak cepat baik lah kata kan - air teh Noni, susu kambing (kambing Perancis) bentuk tablet (mudah telan), gingko balova - baiki saluran darah (kolesteral tinggi Nek Ngah ni). Hai . . baik ada credit card.

Pak kan lah dah gelap nak sampai Melaka . . kalau tak singgah Nilai 3 kot . .

Shopping lah shopping . . Kata ekonomi merosot . . tak nampak pun!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment