Monday, September 12, 2011

ADA KUIH RAYA LAGI?

Kiri : Tat Nenas bentuk epal. Kanan: Biskut kacang Mazola

Hari ni dah 14 Syawal, maknanya dah 2 minggu kita berRaya. Hmmmm . . kuih raya kegemaran Nek Ngah dah habis round pertama. Jadi, semalam Nek Ngah adunlah lagi. Nek Ngah buat khas untuk Nek Ngah . . . . yang senang-senang aje, tapi sedap! Ni Nek Ngah beri resipi kepada yang berminat.

1. Tat Nenas Bentuk Epal

Tepung gandum - 240 gm
Serbuk Penaik - 2 sudu besar
Mentega - 135 gm.
Air sejuk - 4 sudu besarJem nenas (tak payah susah-susah buat. Ada jual dah siap dah. Lihat gambar di atas).

Kuning telur untuk sapu di atas

Cara Membuatnya :
Gaul tepung, serbuk penaik, mentega dan air sejuk hingga jadi doh yang boleh diuli.
Bentukkan bulat, leperkan, letak jem nenas dan bulatkan.
Kemudian sapu kuning telur di permukaan, dan cucukkan kuaci sebagai tampuk epal.
Bakar - 180F selama 20 minit.

2. Biskut Kacang Mazola

250 gm kacang tanah, direndang, buang kulit dan kisar hingga halus.
250 gm tepung gandum
3/4 cawan gula halus
1 cawan minyak Mazola

Cara Membuatnya :
Gaul semua bahan hingga rata.
Ketepikan selama 30 minit supaya bahan-bahannya sebati.
Kemudian bentukkan doh ikut acuan yang digemari.
Sapu kuning telur di permukaan dan hias dengan kacang atau ceri.
Bakar - 180F, selama 20 minit.

Yumm, yumm . . garenti BESTTTT . . .

No comments:

Post a Comment