Monday, January 3, 2011

LANGKAWI - KUIH TRADISIONAL

Cerita Nek Ngah hari ni disambung lagi, kali ini mengenai lawatan Nek Ngah ke Kompleks Mahsuri. Bukan pasal legenda Mahsuri atau makam dia. Itu semua orang dah tahu, kan? Nek Ngah lebih tertarik dengan gerai-gerai kecil berhampiran 'rumah' Mahsuri (agaknya) yang ada demonstrasi dan jualan kuih-kuih tradisional negeri Kedah. Suka tenguk mereka duduk atas pangkin, sambil membuat kuih-kuih tersebut.Ini kuih favourite Nek Ngah. Orang Melaka panggil "denderam" atau "telinga K*****" (Hee3). Sedapnya . . hmm . . bila masuk mulut, dia cairrr . . Kat belah utara bentuk kuihnya macam dohnut. Tapi kalau kat Melaka, dia berpintal bentuk macam bunga. Nek Ngah suka yang kat Langkawi punya (melt in your mouth).
Dan yang ini pulak, namanya "kuih goyang" atau kat Melaka ada juga orang panggil "kuih Ros". Panggil "goyang" sebab kena goyangkan acuan dia supaya tanggal dalam minyak penggoreng tu. Dipanggil "Ros" sebab bentuk dia macam bunga ros. Apa-apa pun, kuihnya rangup, rasanya sedap. Makan panas-panas lagi best!
Dan akhir sekali yang terdapat di situ ialah "kuih karas". Bentuk macam "mee-hoon" kan? Tapi dia mudah rapuh - tak sempat nak bawa balik ke Melaka, nanti kena gunakan sudu lak nak makan . . . hancur berderai! Nek Ngah suka tenguk bagaimana bancuhan tepung tu diisi dalam sejenis tapisan yang digantung atas kuali, kemudian tapisan itu diputar-putarkan, lalu keluarlah jurai-juraian tepung tadi dalam bulatan. Kemudian dilipat dua baru angkat dari kuali.

Haa . . tu lah dia Nek Ngah nak ceeta kali ni. Cerita Langkawi lom habis lagi . . . nanti nak sambung lagi.

Ma'a salamah.

2 comments:

  1. saya pun suka kuih penderam or telinga keling ni....kalau geram kat K***** tu, saya gigit2 kuih ni...hahahhaa

    ReplyDelete
  2. Dik Ezza,

    Wah garang gak dak Ezza ni! Kuih tu tak le 'gigit-gigit' Zah, pasal dia lembut. Sekali ngap terus hancur. Nak gigit-gigit tu sesuai selipar getah! Hee3 . . .

    ReplyDelete