Selepas mengikuti Bengkel buat roti tempoh hari, timbul minat nak hasilkan roti sendiri. Lagi pun alat dan bahan dah sedia ada seperti mesin pembancuh (dough mixer) yang ada cangkuk khas untuk bancuh doh roti. Kalau tak ada mesin ni, jenuh lah juga nak uli doh tu dengan tangan sampai setengah jam lamanya! Dengan mesin ni cuma ambil masa lebih kurang 10 minit. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk pembancuh, tekan butang dan biarkan mesin tu 'bekerja'.
Mesin Pembancuh (Mixer) |
Cangkuk Khas pembancuh doh roti / pau |
Lepas tu, kena biarkan doh 10 minit lagi untuk yis (ragi roti) berkembang sampailah saiz doh dua kali ganda. Dah tu, tumbuk doh untuk keluarkan angin (ketika ini boleh lepaskan geram!). And then bagi-bagi doh ikut sukatan yang dikehendaki, bentuk bulat macam bola. Lepas tu biarkan bola-bola tadi 'berehat' selama setengah jam. Masa tu dia naik lagi disebabkan yis tadi. Hmmm . .. leceh juga nak buat roti ni. Kadang-kadang fikir balik, baik beli je kat kedai . . jimat masa, jimat duit , lebih murah lagi! Tapiii lain lah dengan buatan air tangan sendiri, dengan baca Basmalah, solawat Nabi sambil buat. Berkat! Lagi pun bila ada ramai peminat dan banyak permintaan, minat kita pun ber'ia-ia'.
Setelah beberapa kali buat roti ni, Nek Ngah come to conclusion, seorang Pembuat Roti (kat rumah) mestilah :
1) Banyak BERSABAR
2) Teliti & Kreatif
3) Punya banyak masa
4) Rajin mengemas pra & post
5) BerMINAT
Usaha pertama - Roti Berinti Kelapa |
Roti Bebola Keju |
Pelbagai jenis / bentuk dari satu doh |
Peminat No.1 |
Salam kenal. pertama kali singgah di blog ni dan tertarik dgn kerajinan tuan tanah...syabas
ReplyDeleteROTI.....ROTI.....nak satu.
ReplyDeleteTerima kasih, Granny Hani! Thanks singgah sini.
ReplyDeleteNek Lang, this time tasted nice, not so sweet.
ReplyDeleteNekNgah,amboi amboi..beso nya mixer tu..jenis heavy duty tu...nak roti gak laa...
ReplyDeleteEzza, cita-cita 3 tahun dulu nak buat & jual roti . . tak kesampaian! Tu lah beli "Mama" mixer!
ReplyDelete