Tuesday, March 13, 2012

APAM BALIK MENGKABAU

Kenapa dipanggil "APAM BALIK"? Balik dari mana, yek?

Apa-apa pun tadi tengahari Nek Ngah ke Jalan Kee Ann nak pi kedai jual benang dll tu. Dalam perjalanan lalu le kat gerai Bapak jual apam balik ni. Kita orang panggil "Apam Balik Mengkabau". Memang kegemaran dari kecik-kecik lagi. Tapi tak de hasrat nak belajar buat dia. Dulu ada lah arwah Pak Muncak dekat rumah tu jual. Kita tenguk dia buat - tepung, telur dipukul gunakan golongan rotan, sampai naik kembang. Tak tau lah campur apa-apa lagi. Memasaknya pulak, ambil koleh, ceduk adunan dan tuang dalam acuan leper tembaga. Pas tu taburkan gula, bijan dan kacang. Sekarang ni dia orang tabur juga jagung berkrim tu. Bila nampak ada 'bubble2", lipat dan terus potong. Camtu lah. Dulu yang selalu menjaja apam ni orang keturunan Minangkabau. Pasal tu lah dipanggil "Apam Balik Mengkabau".

Lupa lak nak tanya nama Bapak ni. Beliau keturunan Minang. Dah lama jual apam balik ni, depan panggung wayang lama LIDO.Ni apam balik dah siap. Nek Ngah beli satu je - RM2.50 bawa balik.

2 comments:

  1. Assalamualaikum! Kak N. Baru kunjungi blog Kak N dan jadi pengikut setianya. Apam balik, my favourite. Gemar beli AB kat gerai depan PSPN, dekat Inst Perguruan (dulu MPKB), harganya RM 2.00. Nampak sedap laa apam balik yg Kak N beli tu, lagipun pro yg bikin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. وعليكم السّلام

      Terima kasih berkunjung ke sini. Memang Kak N pun favourite Apam Balik Mengkabau.

      Delete