Sebelum terlupa, Nek Ngah nak share di sini cara-cara paling mudah buat jeruk manis. Boleh gunakan buah mangga, kedondong (sedap!) apa saja lah buah yang muda DAN masammm. Nek Ngah gunakan buah belimbing yang diberi oleh kawan Nek Ngah, katanya kat rumah dia pokok belimbing sedang 'mabuk' berbuah.
Mula-mula bersihkan buah belimbing, basuh dengan air, toskan. Kemudian isi dalam bekas - plastik ke kaca ke, tak kisah. Nek Ngah isi dalam botol kaca, senang nak lihat. Kemudian ambil garam halus dan tuangkan ke belimbing so that semua belimbing disalut garam tadi. Tak ada campur air tau . .
Gambar di atas, belimbing dan garam halus dalam botol. Ketepikan, biarkan demikian selama 2 hari. Sementara itu, goncang-goncangkan botol dari masa ke semasa. Apa yang terjadi ialah bahan dalam garam itu akan menarik keluar air asam yang ada dalam buah.
Selepas 2 hari ke, tenguk (gambar di atas) . . . banyak air dah keluar dari buah tadi. Sementara itu, masak air gula cukup untuk tutup semua buah tadi. Biarkan sejuk betul.
Hmmm . . sedapnya jeruk buatan sendiri . . . Selamat mencuba!
salam
ReplyDeletesedap nyer
kecur air liur pB
Dirumah saya pun pokok itu gila berbuah mengotorkan kawasan saja. Tak ada orang hendak. Nanti saya nak minta isteri cuba.
ReplyDeletepB,
ReplyDeleteSalam kembali.
Memang mengliurkan . . .
Dear Pakcik Al-Manar,
ReplyDeleteBuat biar banyak, boleh beri jiran-jiran, kekawan. Kasihan buah belimbing yang bertaburan di laman, bukan kehendaknya ... Baik jadikan jeruk, berguna juga.
Terima kasih, singgah.
Kak Salmah, isteri saya dah buat ikut ajaran posting. Hari ini hari kedua berendam air guna pertama. Nampak cantik dalam bekas.
ReplyDeleteSayang sekali tidak singgah dirumah saya yang boleh dilalui kalau dari KB ikut pantai. Rumahpun ditepi pantai. Boleh kenal kanal dengan kami dan tunjuk jerok itu hingga jadi sedap!
Lain kali email almanar@pd.jaring.my
Salaam
Assalamualaikum Nek Ngah.. jeruk saya dah menjadi.. sedapnya mkn jeruk belimbing ni.. nak buat pun senang.. terima kasih berkongsi resipi ya..
ReplyDeleteAssalamualaikum Nek Ngah.. jeruk saya dah menjadi.. sedapnya mkn jeruk belimbing ni.. nak buat pun senang.. terima kasih berkongsi resipi ya..
ReplyDeleteTq resepi esok saya nk cuba buat
ReplyDelete